HTC platí Applu ročně přes 3,5 miliardy korun.

26.11.2012 16:31

Tajná licenční dohoda mezi společností Apple a HTC říká, že HTC musí za každé prodané zařízení zaplatit 6 až 8 dolarů společnosti Apple. HTC všek tento fakt popírá. Firma HTC, však ped nedávnou dobou uzavřela s firmou Apple desetiletou licenční smlouvu, ale bližší informace o smlově nebyly nikdy zveřejněny.

Pokud by byly tyto spekulace pravdivé znamenalo by to, že 35 milionu prodaných kusů by HTC vyplatilo na konto Applu až 5,6 miliardy korun za rok. 

Ředitel HTC v rozovoru pro Agenturu Reuters řekl " Domníváme se, že tyto odhady jsou nepodložené a velmi, velmi špatné. Je to neslýchané číslo, ale o konkrétní částce nic bližšího neřeknu"

Z proslovu tedy vyplynulo, že částka zřejmě není tak vysoká, ale nějaká je. Pokud si to v HTC dobře spočítali musí být tato smlouva výhodná, ale ani Apple na ní zjevně neprodělává.

Koneckonců 5,6 miliard korun není pro malou firmu jako je HTC zrovna nejmenší suma.

Jelikož mobilní telefony HTC používají převážně Android OS měly by se pronajaté patenty týkat především exterierního designu mobilních zařízení.

Jen pro zajímavost Apple prodá za jedno čtvrtletí zhruba stejný počet jako HTC za celý rok (když se HTC daří).4

I přes to že si Samsung v soudním sporu vynutil detailní čísla smlouvy mezi Apple a HTC, informace se dozvěděli pouze právníci Samsungu, kteří museli podepsat absolutní mlčenlivost, takže čísla nesmí prozradit ani samotnému vedení Samsungu.

Autor: Jakub Fořt